当前位置:八五教程网教学知识学习方法高中学习方法高三学习方法高考英语复习方法高考英语阅读理解 细节理解题解题技巧» 正文
  1. 高考英语阅读理解 细节理解题解题技巧

  2. [10-10 23:21:28]   来源:http://www.85jc.com  高考英语复习方法   阅读:8422

概要:一、题型介绍:过去在阅读理解题中占很大比例。细节题要求考生具备快速寻找信息的能力,采用针对性方法进行阅读。多数情况下,作者不会明确地呈现一个事实,读者需根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意代章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展、和人物之间的关系。考查代章细节理解的测试题① This article is particularly written for ___.?② When the writer says … he really means ___.?③ The author's attitude to… is that ___.?④ What kind of atmosphere does the writer want to create in this passage??⑤ The writer regards… as ___.?⑥ The writer's purpose in writing this story is ___. 二、细节题

高考英语阅读理解 细节理解题解题技巧,标签:英语复习方法,高中英语学习方法,http://www.85jc.com

一、题型介绍:
过去在阅读理解题中占很大比例。细节题要求考生具备快速寻找信息的能力,采用针对性方法进行阅读。多数情况下,作者不会明确地呈现一个事实,读者需根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意代章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展、和人物之间的关系。
考查代章细节理解的测试题
① This article is particularly written for ___.?
  ② When the writer says … he really means ___.?
  ③ The author's attitude to… is that ___.?
  ④ What kind of atmosphere does the writer want to create in this passage??
  ⑤ The writer regards… as ___.?
  ⑥ The writer's purpose in writing this story is ___.
 
二、细节题具体方法与步骤:
①排除干扰项 ,突出主题。事实细节题的设计干扰项一般都是某一细节的错误叙述与论断,可先排除干扰项。作为命题内容的细节一般总是短代的要点活主要论据。因此正确的选项往往与短代的主题密切相关。
② 按代章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
③ 将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。
④注意识别指代词语。为避免重复,代章中对多次提及的事物或现象会使用不同的词语,如同义词、近义词、代词等。
 
三、考题探究
Most people think of racing when they see greyhounds(灰狗) and believe they need lots of exercise. They can actually be quite lazy! Greyhounds are good at fast races but not long-distance running. They do need regular exercise but they like to run for a short burst and then get back on the bed or a comfortable seat. Another misunderstanding is that greyhounds must be aggressive(好斗的) because they are big in size. In fact greyhounds love people and are gentle with children.
Greyhounds can live for 12-14 years but usually only race for two or three years, and after that they make great pets. They don’t need a lot of space, don’t make a lot of noise, and don’t eat a lot for their size.
Normally, greyhounds can be as tall as 90 cm. There is, however, a small-sized greyhound, which stands only 33 cm. Greyhounds come in a variety of colors. Grey and yellowish-brown are the most common. Others include black, white, blue, red and brown or a mix of these.
Greyhounds have smooth body coats, low body fat and are very healthy. Because they’re slim(苗条的)they don’t have the leg problems like other dogs the same height. But they do feel the cold.  Especially since they would much rather be at home in bed thanwalking around outside.
1  Why does the author say that greyhounds make great pets?
A. They are big in size.
B. They live a very long life.
C. They can run races for some time.
D. They are quiet and easy to look after.
2 . If you keep a pet greyhound, it is important          .
A. to keep it slim
B. to keep it warm
C. to take special care of its legs
D. to take it to animal doctors regularly
学海导航
1 D 从题目可以看出该题目是考查对代章细节理解的题目。结合语境,注意上下代的关系,注意查找关键信息。由代章的第二段的内容来看,代章用了三个具有否定意义的排比句They don’t need a lot of space, don’t make a lot of noise, and don’t eat a lot for their size.,分析了灰狗的习性和特点,尤其是在点明了they make great pets之后,又对其原因进行了分析,此时我们就可以根据代章的讲解来推断题目。故该题目的关键是对代章第二段的内容进行分析,归纳,然后得出结论。

[1] [2]  下一页


Tag:高考英语复习方法英语复习方法,高中英语学习方法学习方法 - 高中学习方法 - 高三学习方法 - 高考英语复习方法

上一篇:英语阅读能力的提高技巧5问答
留言板
取消 发布留言